Wat is mijn energielabel?

Net als 80% van de huiseigenaren wil je waarschijnlijk weten: Wat is mijn energielabel? Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van je woning en helpt bij het verduurzamen van je huis. In deze gids leggen we uit hoe je jouw energielabel kunt raadplegen en wat je moet doen als je nog geen energielabel hebt.

Wat is mijn energielabel? - Check en Aanvraag


Energielabel opzoeken 🏡

Er zijn twee manieren om te vinden wat jouw energielabel is in Nederland:

  1. Online opzoeken:

    • Ga naar de website Energielabel.nl.
    • Vul je postcode en huisnummer in.
    • Klik op de knop “Check”.
    • Als er een geldig energielabel voor jouw woning is geregistreerd, wordt deze op de website getoond. Je kunt het energielabel dan ook downloaden. 📄
  2. Inloggen op MijnOverheid:

    • Ga naar de website MijnOverheid.nl.
    • Log in met je DigiD. 🔑
    • Ga naar het kopje “Wonen”.
    • Klik op “Energielabel”.
    • Op deze pagina kun je je energielabel bekijken en downloaden. 🏠

Let op: Het is niet mogelijk om zelf een energielabel te bepalen of te berekenen. Als er geen geldig energielabel voor jouw woning is geregistreerd, dan heb je er een nodig als je je woning wilt verkopen of verhuren.


Geen energielabel? Vraag er een aan! 📋

Als je geen energielabel hebt, kun je er een aanvragen via een erkende energieadviseur. Volg deze stappen:

  1. Zoek een energieadviseur:

    • Bezoek onze offerte advies aanvragen pagina en krijg offertes van diverse erkende energiedeskundigen in jouw buurt. 🏡
    • Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een energieadviseur via onze lijst. 📞
  2. Bevestig de offerte en maak een afspraak:

    • Bevestig de offerte en plan een afspraak met de energieadviseur. 🗓️
  3. Woninginspectie:

    • De energieadviseur komt langs voor een inspectie van je woning. Dit duurt gemiddeld 1 à 2 uur. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie beschikbaar hebt, zoals bouwtekeningen en facturen van verbetermaatregelen. 🏠
  4. Ontvang je energielabel:

    • Na de inspectie berekent de energieadviseur de energieprestatie van je woning en registreert het energielabel. Je ontvangt het afschrift van het energielabel digitaal. 📧

Veelgestelde vragen (FAQ) ❓

Waarom zie ik mijn energielabel niet?

  • In MijnOverheid zie je je energielabel alleen als er een energielabel geregistreerd is voor een woning of gebouw dat op jouw naam staat of waarop je staat ingeschreven.
  • Het energielabel moet in het register voor energielabels staan.
  • De woning of het gebouw moet particulier eigendom zijn. Energielabels voor woonwagens en woonboten zijn niet te zien in MijnOverheid.

Waarom kan ik mijn energielabel niet als PDF downloaden?

  • Een energielabel woningbouw geregistreerd voor 1-1-2015 of een energielabel utiliteitsbouw geregistreerd voor 1-1-2021 kan niet als PDF gedownload worden via MijnOverheid. Als eigenaar van de woning kun je het energielabel opvragen bij de energieadviseur die het energielabel heeft geregistreerd. Huurders kunnen contact opnemen met de eigenaar van de woning.

Hoeveel kost het aanvragen van een energielabel?

  • De kosten voor het aanvragen van een energielabel variëren, maar liggen meestal tussen €150 en €300 afhankelijk van de grootte van de woning en de tarieven van de energieadviseur.

Hoe lang is een energielabel geldig?

  • Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de datum van uitgifte.

Is een energielabel verplicht voor verkoop van mijn huis?

  • Ja, een energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning.

Energielabel en Verduurzaming 🌿

Een energielabel geeft niet alleen inzicht in de huidige energieprestatie van je woning, maar biedt ook aanbevelingen voor verbetering. Door je woning te verduurzamen kun je de energieprestatie verbeteren, wat leidt tot lagere energiekosten en een hoger wooncomfort.


Subsidies voor verduurzaming 🌱

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. Dit kan variëren van subsidies voor isolatie tot subsidies voor het installeren van een warmtepomp. Meer informatie hierover vind je op onze pagina subsidies voor verduurzaming.


Extra Informatie en Links

Er zijn nog veel meer aspecten te ontdekken over energielabels. Hier zijn enkele handige links voor aanvullende informatie:

Als je meer wilt weten over het aanvragen van een energielabel, bekijk dan onze pagina voor energielabel aanvragen. Hier vind je alles wat je moet weten over de verschillende soorten energielabels en hoe je ze kunt aanvragen.

Wil je meer details over de kosten van een energielabel? Deze pagina geeft je een duidelijk overzicht van de factoren die de prijs beïnvloeden.

Op zoek naar een goedkopere optie? Leer hoe je goedkoop een energielabel kunt aanvragen en bespaar geld.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in verduurzaming, hebben we een sectie over subsidies voor verduurzaming. Hier vind je informatie over beschikbare subsidies en hoe je deze kunt aanvragen.

Heb je een bedrijfspand? Ontdek hoe je een energielabel voor je bedrijfspand kunt krijgen en wat de voordelen zijn.

Daarnaast bieden we regionale informatie voor het aanvragen van energielabels in verschillende steden, zoals Groningen, Zwolle, Amsterdam, Eindhoven, en Enschede.

Wil je weten wat jouw energielabel is? Bezoek dan onze pagina wat is mijn energielabel? voor meer informatie.

Met deze links kun je gemakkelijk de informatie vinden die je nodig hebt over energielabels en hoe je ze kunt aanvragen.